Baraj Gilau
Detalii Proiect
Barajele sunt structuri masive, cu o durată mare de viață, al căror rol este acela de a reține apa în lacuri de acumulare, precum și, în unele cazuri, acela de a produce energie electrică regenerabilă. În cadrul unuia dintre proiectele noastre, am realizat planul topografic al albiei râului Someșul Mic, între localitățile Someșul Rece și Gilău, precum și modelul 3D al barajului din localitatea Gilău, județul Cluj.
Obținerea datelor în teren s-a făcut prin combinarea măsurătorilor LiDAR terestru cu cele aeriene. Astfel, pentru obținerea norului de puncte conținând toate detaliile vizibile ale barajului, s-a realizat scanarea cu două modele de scanner Leica: C10 și BLK 360. Îndesirea norului de puncte, precum precum și obținerea detaliilor topografice s-a făcut cu senzorul L1 al dronei DJI Matrice 300. Norii de puncte rezultați au fost georeferențiați în sistemul national Stereografic 1970.
Modelul 3D obținut este unul precis, oferind dimensiunile reale ale elementelor constructive, distanțele dintre acestea, precum și poziția corectă, atât din punct de vedere planimetric, precum și pe cotă.
Planul topografic realizat prin metode clasice si moderne de masurare precum si scanarea si modelarea 3D a barajului Gilau vor servi la realizarea studiului de inundabilitate.